ambulant begeleider / orthopedagoog

EDWIN

Edwin (57) heeft 33 jaar bij de Belastingdienst gewerkt en besloot toen de overstap naar de thuisbegeleiding te maken. Hij werkt inmiddels alweer twee jaar fulltime bij AndersOm.

Na het behalen van zijn havodiploma in de jaren ‘80, kon Edwin direct aan de slag bij de Belastingdienst. Een baan met goede ontwikkelingsmogelijkheden en arbeidsvoorzieningen, maar ook met abstracte werkzaamheden en weinig persoonlijk contact. “Ik ging nadenken, wat wil ik écht? In 2000 ging ik vanwege het vaderschap parttime werken en kwam ik vanwege mijn kinderen steeds vaker in een schoolomgeving. Dit sprak mij erg aan.” Edwin besloot de Pabo te volgen die hij in 2009 afrondde. Hierna ging hij voor de klas staan: “Ik wist meteen: lesgeven is leuk!” Wel merkte hij vooral gemotiveerd te worden door het bieden van extra ondersteuning aan leerlingen. “Het ondersteunen en begeleiden liet me niet los, dus ben ik in 2011 een opleiding Orthopedagogiek begonnen. In 2017 ben ik afgestudeerd en direct gaan solliciteren. In die zoektocht liep ik tegen AndersOm aan. Dat klikte direct.”

 

“Je wordt steeds uitgedaagd om oplossingen voor verschillende situaties te bedenken, alleen of samen met de cliënt. Daar leer je ontzettend veel van.”

 

AndersOm

In september 2018 is Edwin officieel begonnen als ambulant begeleidend orthopedagoog. “Nu kan ik alles in de praktijk brengen waar ik zo naar toe ben gegroeid. Het gevoel bij de mensen van AndersOm is vanaf dag één erg fijn. Iedereen is heel open over de mooie én mindere kanten van het werk, er is altijd een realistisch beeld geschetst.” Bij AndersOm kan Edwin werkzaamheden verrichten die ertoe doen: “Je staat heel dicht bij de mensen, elke dag vraagt wel om bewuste acties die je moet ondernemen.” Soms brengt het werk ook wel conflicten met zich mee, maar dat is juist wat hem zo aantrekt. “Het is werk wat mij bezighoudt en iedere dag brengt weer iets nieuws. Je wordt steeds uitgedaagd om oplossingen voor verschillende situaties te bedenken, alleen of samen met de cliënt. Daar leer je ontzettend veel van.”

Persoonlijke ontwikkeling

AndersOm stimuleert medewerkers met een speciaal budget om zichzelf bij te scholen. “Als je via AndersOm een extra opleiding wilt volgen, geef het dan vooral aan! Zo heb ik mezelf verdiept in gezinsdiagnostiek en nu in de ‘signs of safety’ methode. Ik vind dat je binnen dit werk altijd op de hoogte moet blijven. Als orthopedagoog heb je namelijk ook een coachende taak; als er binnen een gezin problemen zijn, is het belangrijk dat je goed kunt blijven kijken naar het geheel en de gezinsleden onderling.”

Andere medewerkers