Het verhaal van Sherry

Sherry (30) zat zeven jaar geleden met de handen in haar haar. Ze was dakloos en had te maken met psychische en financiële problemen. Een opstapeling van omstandigheden waardoor ze er zelf niet meer uitkwam. Via haar moeder kwam ze terecht bij AndersOm.

De knop moest om

Eigenlijk wilde Sherry nooit hulp van anderen. Tot het moment kwam dat ze besefte dat de knop om moest. Sherry: “Ik zat echt aan de grond. Mijn relatie was net voorbij, ik had geen woonruimte, financieel ging het niet goed en psychisch had ik het zwaar door dingen uit het verleden. Ik kon het niet langer zelf en had steun nodig.” Sherry moest in het begin wel wennen aan de begeleiding vanuit AndersOm. “Ik had geen omgeving waar ik terecht kon, dus het was fijn dat er eindelijk iemand voor me was. Met de eerste begeleider liep het alleen niet heel soepel, daarom heeft AndersOm toen iemand gezocht die goed bij mij aansloot. Die persoon heeft mij echt op allerlei manieren ondersteund en geholpen. Ook al moest ik het uiteindelijk zelf doen, dit was een heel fijn duwtje in de rug.”

Een luisterend oor

“De begeleider vanuit AndersOm dacht met alles mee. ‘Heb je hier wel eens aan gedacht?’ of ‘Zou je dit niet zo oplossen?’. Ik voelde me nooit veroordeeld als ik iets niet goed deed, dan kreeg ik juist tips hoe ik zoiets voortaan kon voorkomen. Ook ben ik erg geholpen als ik het moeilijk had bij instanties, dan werd er bijvoorbeeld even voor mij gebeld. AndersOm is voor mij dus een luisterend oor die mij ook helpt bij het aanpakken van allerlei dingen in het leven. Dat is iets wat ik zelf nooit heb geleerd.” 

“Ik had geen omgeving waar ik terecht kon, dus het was fijn dat er eindelijk iemand voor me was.”

Anderen helpen vanuit (levens)ervaring

De begeleiding vanuit AndersOm heeft Sherry erg goed gedaan; het heeft haar gemaakt tot de vrouw die ze nu is. Tot februari 2021 biedt AndersOm haar nog steeds een luisterend oor, maar daarna begint Sherry aan haar stage... Bij AndersOm! “Ik ben een tijdje lid geweest van hun cliëntenraad, alleen was ik zoekende naar wat ik verder wilde doen.” Sherry wilde eigenlijk een opleiding doen en die droom is werkelijkheid geworden: ze volgt nu de opleiding ‘begeleider specifieke doelgroepen’, met het keuzedeel ervaringsdeskundige. Daarvoor mag ze volgende jaar stage lopen bij AndersOm. “Ik heb zelf gemerkt dat je met veel levenservaring jezelf het beste kunt inleven in cliënten. En ik heb genoeg meegemaakt. Dat heb ik ook altijd bij AndersOm gevoeld, zij begrijpen mij heel goed.” 

Vertrouwen in de toekomst

“Hoe erg of hoe onveilig mijn situatie ook was, ik ben door AndersOm altijd heel normaal en respectvol benaderd. Dat vind ik heel mooi. Ze zagen mij echt als mens en ik voelde me begrepen. Daar heb ik heel veel aan gehad. Echt het gevoel van, ‘jij mag er zijn als mens; hoe gaan we jou nu nog beter maken?’. Ze zijn er voor je, zonder een oordeel. Door AndersOm ben ik gaan inzien hoe mijn leven eruit kan zien. Ze hebben mij hulp geboden én vertrouwen in de toekomst gegeven.”

“Door AndersOm ben ik gaan inzien hoe mijn leven eruit kan zien. Ze hebben mij hulp geboden én vertrouwen in de toekomst gegeven.”

Ben jij klaar om de knop om te zetten?